Boren in hout

Het boren in hout is vaak niet moeilijk omdat het een zacht materiaal is. Toch is het belangrijk om te weten welke boor u het beste kunt gebruiken. De volgende vragen zijn belangrijk om een antwoord op te weten alvorens u gaat boren

  • Hoe groot of klein moet uw gat worden?
  • In welk type hout wilt u boren?

 

Rechts ziet u een klein overzicht van alle boren met daarbij vermeld voor welk type materiaal het geschikt is.
Hieronder geven we een korte toelichting per boor bij welk hout te gebruiken is:

Boren in hout met een Slangenboor

Een slangenboor heeft een scherpe punt met schroefdraad zodat u uiterst precies kunt centreren. Het te boren gat wordt zonder rafels door de voorsnijder glad geboord. Slangenboren zijn geschikt voor de volgende hout soorten:

  • Zachthout
  • Europees hardhout
  • Balken

Gaat u boren in hardhout of tropisch hardhout? Kies dan voor een Azobé slangenboor!

In hout boren met een Speedboor

Een speedboor wordt gebruikt voor het boren van (grote) gaten, vanaf 11mm. Voor een mooi gat dient u net zolang door te boren totdat de punt aan de andere kant van het houtstuk doorheen steekt. U kunt daarna de andere kant een klein stukje boren. U kunt zowel dwars op de houtnerf boren als in de kopse kant. Speedboren zijn geschikt voor de volgende houtsoorten:

  • Meest voorkomende houtsoorten

Boren in hout met een Machinale houtboor

Een machinale houtboor is rechtsnijdend en heeft een centereerpunt. Dit maakt het richten van de boormachine gemakkelijk zonder dat de boor wegglijdt.

Machinale houtboren zijn geschikt voor de volgende houtsoorten:

  • Meest voorkomende houtsoorten

Boren met een Forstner houtboor

Een forstner houtboor kunt u gebruiken voor het boren van blinde gaten. Deze type boor heeft een open kop, is rechtsnijdend en is ook voorzien van een centreerpunt. Daarnaast beschikt deze boor over een afgedraaide schacht voor een mooier resultaat . Fornster houtboren zijn geschikt voor de volgende hout soorten:

  • Meest voorkomende houtsoorten