Chemisch verankeren

Chemisch anker is een 2 componenten product dat met behulp van een kitpistool geïnjecteerd wordt in een boorgat. Als vervolgens het draadeind of de bout hier met een draaiende beweging wordt ingebracht ontstaat na uitharding een sterke verbinding.

Waarvoor gebruik je een chemisch anker?

Wanneer een eenvoudige mechanische bevestiging niet voldoende is, kan het gebruik van een chemisch anker uitkomst bieden. Het gebruik van een chemisch anker wordt aangeraden wanneer er sprake is van grote trek- of schuifkrachten en deze kan toegepast worden in zowel droge als vochtige materialen. Het wordt gebruikt in volle en holle stenen of in betonnen vloeren of muren. Geschikt voor hekwerken, balustrades, machines, kluizen, zuilen, vangrails en nog vele andere toepassingen.

Hoe gebruik je een chemische anker?

Het gebruik van een chemisch anker is eenvoudig maar u dient wel een aantal dingen voor te bereiden.

U heeft nodig:

  • Een (klop)boormachine met boor
  • Een borstel of stofzuiger om het gruis uit het boorgat te verwijderen.
  • Eventueel een “holle wand plug”
  • Een koker CTN Chemisch Anker met bijbehorende mixernozzle
  • Een standaard kitpistool

Stappenplan voor chemisch anker

Stap 1: Juiste product kiezen

Wij hebben het heel eenvoudig gemaakt voor u: u hoeft niet te kiezen, onze 2611 Chemisch Anker is namelijk universeel inzetbaar en toepasbaar voor elk type spanningsvrije verankering. Het kan gebruikt worden op zowel droge als vochtige materialen en is uitermate geschikt voor zware bevestigingen.

Stap 2: Boren

Boor een gat op de plek waar u uw element wilt plaatsen. Gebruik de juiste boormachine en kies welke soort en maat boor geschikt is voor de te verrichtte werkzaamheden. Zie meer informatie op onze boren pagina. De SDS Plus Premium 4-Snijder bijvoorbeeld is uitermate geschikt voor het boren in steen en/of gewapend beton.

Stap 3: Reinigen

Maak het boorgat schoon. Erg belangrijk en dient niet vergeten te worden.

Stap 4: Injecteren

Door het gebruik van een kitpistool kan het product eenvoudig en snel worden aangebracht in het boorgat. Let op! Wanneer je de verankering aanbrengt in hol materiaal, moet je vooraf een plug plaatsen. Zie afbeelding hieronder.

Stap 5: Invoegen

Zodra het gat driekwart is gevuld met chemisch anker kunt u het te verankeren element langzaam en met een rechtsdraaiende beweging in het boorgat plaatsen.

Stap 6: Fixeren

Zodra de verbinding is uitgehard, kan deze worden afgemonteerd en belast. Let op! Houd rekening met de verschillende uithardingstijden bij de verschillende temperaturen.

Bekijk het CTN Chemisch Anker