Gevelplaten verlijmen

Hoe moet je gevelplaten verlijmen?

Heeft u een project waarbij u gevelplaten moet verlijmen? In het kort leggen wij u uit hoe dit het beste gedaan kan worden. Wilt u meer informatie hierover? Bel ons dan op 0318-821521 en wij nemen het samen met u door.

Voordelen van het verlijmen van gevelplaten

Het verlijmen van gevelplaten is een eenvoudige en snelle manier van montage. De bevestiging is veilig, eenvoudig en schok- en weersbestendig. Verlijmen geeft een gelijkmatige verdeling van de trekkrachten over het oppervlak van het gevelpaneel. Ook geeft het verlijmen van gevelplaten een nette uitstraling door de blinde bevestiging.

Eenvoudig stappenplan voor het verlijmen van gevelplaten

Controleer de basisconstructie

 • Voor een goede hechting en een mooi eindresultaat is het belangrijk dat er verlijmd wordt op een stabiele ondergrond. Deze moet geheel conform de voorschriften zijn, en zich in een degelijke staat bevinden zodat het eindresultaat sterk, duurzaam en weersbestendig is.

Ondergrond reinigen

 • Op een vuile of vette ondergrond hecht niets. Daarom is het noodzakelijk de ondergrond eerst te reinigen met de Solvent Cleaner. Gebruik hiervoor een pluisvrije doek. De Solvent Cleaner moet na gebruik minimaal 5 minuten uitdampen. Een aluminium of metalen ondergrond dient eerst licht opgeruwd te worden.

Primer aanbrengen

 • Onbehandeld hout of andere zuigende ondergronden impregneren en primeren in 1 behandeling met de 2001 Hechtprimer. Deze moet minimaal 10 minuten drogen alvorens de lijmkit aan te brengen.

Reinig gevelpaneel

 • Ook de te verlijmen zijde van het gevelpaneel dient schoon en vetvrij te zijn. Met de Solvent Cleaner is deze te reinigen. Opnieuw laat u deze minimaal 5 minuten uitdampen.

Foam Tape aanbrengen

 • Dubbelzijdige T103 Panel Foam Tape verticaal aanbrengen op de (eventueel geprimerde) ondergrond. Deze tape drukt u stevig aan.

Verlijmen met de MSP Lijmt Alles

 • De MSP Lijmt Alles dient over de volledige lengte van het ondergrond te worden aangebracht met een kitpistool. Zorg ervoor dat de lijm zich aan de binnenzijde van tape bevind op een afstand van 10 tot 15 mm. Deze lijmkit brengt u verticaal aan met een V-nozzle voor de juiste lijmdikte.
 • Verwijder het schutfolie van de Foam Tape

Paneel aanbrengen

 • De gevelpaneel dient zorgvuldig en met de nodige precisie aangebracht te worden. De juiste positie moet worden bepaald. Wanneer het paneel zich op de juiste plek bevind mag u het paneel stevig aandrukken zodat het in aanraking komt met de Panel Tape. Hierna is correctie niet meer mogelijk. De tijd tussen het aanbrengen van de lijmkit en de gevelbekleding mag maximaal 10 minuten bedragen.

Het afwerken

  • Overtollige of geknoeide lijmkit direct verwijderen met de Solvent Cleaner. Deze kan tevens gebruikt worden om vuil of viezigheid (bv vingerafdrukken) op de voorzijde van de plaat te verwijderen.

 

Waarom is het gebruik van Foam tape belangrijk bij gevelplaat verlijming?

Een vraag die veelvuldig wordt gesteld is waarom het gebruik van dubbelzijdige Panel Foam Tape belangrijk is. Dit heeft twee redenen:

 1. Deze tape zorgt de eerste 24 uur voor de fixatie tot de lijmkit zijn eindsterkte heeft bereikt.
 2. De tape is een afstandshouder en zorgt hierdoor voor de juiste lijmdikte en optimale hechting.

Alvorens de lijm wordt aangebracht wordt de dubbelzijdige Foam Tape bevestigt op een droge vetvrije ondergrond. De Foam Tape zorgt voor de vereiste minimale lijmdikte van 3,2mm. Zodra de lijm is aangebracht kan de schone gevelplaat worden bevestigd. Omdat de lijm nog niet droog en sterk genoeg is zorgt de dubbelzijdige Foam Tape voor een stevige eerste fixatie. Wanneer de lijm volledig uitgehard is biedt deze een gegarandeerde duurzame hechting.