Verschil tussen hittebestendige en Brandwerende kitten

Er blijkt nog veel onduidelijkheid te zijn omtrent het verschil tussen hittebestendige en brandwerende kitten. De kitten worden gebruikt voor het afdichten van voegen, naden en kieren, echter hebben beide kitten verschillende eigenschappen en andere wijze van functioneren.

Hittebestendige kit

Hittebestendige kitten beschikken over een hoge temperatuurbestendigheid. Dit houd in dat deze kit zijn originele structuur ook behoud bij hogere temperaturen. Zo zal deze niet smelten of verschroeien zolang de maximale toegestane temperatuur niet is bereikt. Deze kitten zijn verkrijgbaar tot een temperatuur bestendigheid van 1200°C.

Brandwerende kit

Brandwerende kitten hebben een andere wijze van functioneren dan de hierboven omschreven hittebestendige kit. Wanneer de kit een temperatuur bereikt die hoger is dan 120°C zal deze kit opschuimen. Dit zou dus bijvoorbeeld het geval kunnen zijn op het moment dat er ergens brand ontstaat. Door het opschuimen worden de naden en kieren van de ruimte luchtdicht afgesloten en hierdoor zal de brand zich minder snel kunnen uitbreiden. De meeste brandwerende kitten beschikken over een brand vertragingstijd van 4 uur. Brandwerende producten zijn zowel beschikbaar in de vorm van siliconen- en acrylaatkit als in diverse soorten purschuim.