Boren in beton

Alles wat u moet weten over boren in beton

Voor het boren in beton heeft u bij voorkeur een boorhamer nodig. Zet ook altijd het klopmechanisme aan als je in harde steensoorten moet boren. In dit artikel lichten we een aantal boorsoorten toe met hun eigenschappen. Voor een duidelijk overzicht van welke boor bij welk materiaal gebruikt kan worden, zie de afbeelding rechts naast de uitleg.

Belangrijk! Verschil tussen SDS Plus en SDS MAX

Het voordeel van een SDS aansluiting ten opzichte van een gewone betonboor met cilindrische aansluiting? Bij een SDS plus en Max aansluitingen zijn inkepingen in de schacht aangebracht waardoor deze extra vergrendeld wordt in de machine, hierdoor kan er meer kracht uitgeoefend worden.

Zie op de foto hiernaast links de SDS Max aansluiting & rechts op de foto de SDS Plus aansluiting.

SDS MAX past niet in een standaard boormachine! SDS plus wel!

In beton boren met een Hamerboor

Een hamerboor word doorgaans gebruikt om te boren in alle steen- en betonsoorten. Een hamerboor beschikt over een boorkop met 4 symmetrische snijvlakken. Hiermee kunt u heel precies, comfortabel en trillingsarm boren. Een hamerboor is geschikt voor het boren in de volgende materialen:

 • Beton
 • Kalkzandsteen
 • Metselwerk

Boren met een Universele boor

Voor het boren in harde materialen zoals beton en graniet gebruikt men doorgaans een steenboor, betonboor of een TCT boor. Deze laatste boor heeft een TCT kop en is tevens geschikt voor metaal, tegels, hout en kunststof. De universele boor is uiterst geschikt wanneer u diverse materiaalsoorten tegen komt in een te boren gat of wanneer u vaak moet wisselen van boor omdat u in verschillende materialen moet boren. De universele boor is te gebruiken met elke boormachine, zonder of met klop functie. Een ideale boor voor diverse klussen, heel universeel dus. Deze boor is geschikt voor het boren in de volgende materialen:

 • Beton
 • Metaal
 • Hout
 • Tegels
 • Kunststof

Boren in beton met een Tegelboor

Voor het boren in beton zijn er speciale instructies vereist. Vaak moet je eerst door een tegellaag alvorens je bij het beton aankomt. Hiervoor is het verstandig om met een tegelboor voorzien van een hardmetalen boorpunt voorzichtig zonder de hamerfunctie volledig door je tegel heen te boren. Zodra u door de tegels heen bent wisselt u de tegelboor in voor een beton boor. Hiermee kunt u op volle kracht van de boorhamer door het beton boren. Een tegelboor is geschikt voor het boren in de volgende materialen:

 • Tegels
 • Keramische tegels

Boren in beton met een Betonboor

Een betonboor is voorzien van een harde punt gemaakt van wolfraamcarbide. Dit maakt de punt kei hard en geschikt om zonder probleem te boren in hardere keramische tegels evenals in betonnen muren zonder kiezels. Betonboren zijn voorzien van een hardmetalen kop die toegepast kunnen worden in zowel een accuklopboormachine als een gewone klopboormachine. Een betonboor is geschikt voor de volgende materialen:

 • (Gewapend) beton
 • Harde keramische tegels

Verschil tussen een Premium 4-snijderkop, een Standaard 4-snijderkop en Profi Line 4-Snijderkop.