Boren in metaal

Alles wat je moet weten over boren in metaal

Boren in metaal kan een simpele klus zijn mits enkele details in acht worden genomen. In dit artikel behandelen we enkele tips om zo goed en efficiënt mogelijk te boren in metaal. Met behulp van deze 4 stappen kun je goed voorbereid boren en gerust zijn van een goed eindresultaat

Tips

Tip 1: Kies de juiste boor

Een houtboor wordt gebruikt voor hout, een betonboor voor beton en een metaalboor voor staal en ijzer. Het klinkt heel logisch maar houdt u zich wel aan deze regel want voor u het weet is uw materiaal of uw boor beschadigd. Er zijn verschillende soorten metalen met elk hun eigen eigenschappen. Elke materiaal soort heeft een boor dat het meest geschikt is.

Tip 2: Rustig beginnen met boren

Boren met een hoge toerental in harde metalen of RVS is niet verstandig. Het is aan te raden om rustig te beginnen met boren om te voorkomen dat uw boor beschadigd of verbrand. Als een boor verbrand is zal deze zijn scherpte verliezen en zult u een nieuwe boor moeten gebruiken.

Tip 3: Boor goed vastleggen

U dient te voorkomen dat uw boor wegloopt bij het beginnen met boren. Dit kan namelijk schade geven aan het werkstuk. Daarom is het verstandig om eerst met een scherp voorwerp (bijvoorbeeld een centerpunt) een deukje in het metaal te slaan. Uw boor kan vervolgens eenvoudig hierin worden geplaatst en deze zal niet weglopen bij het boren. Dit is overigens niet nodig wanneer u gebruik maakt van HSS (Cobalt)Metaalboren, deze beschikken over een 118˚ splitpoint, wat centeren overbodig maakt. Bekijk hier het assortiment.

Tip 4: Belangrijk – Koelen met boorolie

Het gebruik van boorolie is belangrijk voor de levensduur van je boor. Niet alleen de kwaliteit van de boor bepaald zijn levensduur, ook de manier waarop de boor gebruikt wordt is van belang. Zo is het belangrijk om bij metaal altijd de juiste boorolie te gebruiken om slijtage te minimaliseren. Boorolie dient als verkoelingselement voor de boor en het te bewerken materialen. Als een boor verbrand, is deze vrijwel zeker aan vervanging toe.

Aan de slag

Niet alleen de kwaliteit van de boor is bepalend voor zijn levensduur. Ook de manier waarop deze gebruikt wordt is van belang. Het kiezen van de juiste boor, juiste toerental, juiste accessoires en niet onbelangrijk de juiste boormachine zijn belangrijke zaken om rekening mee te houden. Niet geheel onbelangrijk is het feit dat dat er grote verschillen zijn in boortypes en hun eigenschappen